15νθήμερο lockdown μόνο στην Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ θεωρούν οι λοιμωξιολόγοι ένα νέο lockdown στην Αττική, προκειμένου να σταματήσει η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει στα δημόσια έσοδα και κυρίως την πραγματική οικονομία οι επιστήμονες κρίνουν απαραίτητο ένα 15νθήμερο lockdown στην Αττική, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για να μην ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση με την εφιαλτική πανδημία.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το ακραίο αυτό μέτρο, το οποίο θα προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στην οικονομία.

Ένα lockdown είναι καταστροφικό για τα ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας και λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει για την εστίαση, τη διασκέδαση αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας της προηγούμενης καραντίνας.

Το οικονομικό κόστος ενός lockdown είναι καταστροφικό.

Γιατί δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων για το δημόσιο και οι παροχές που θα κληθεί να καταβάλλει σε όλους θα πληγούν οικονομικά.

Πρόκειται για τελειωτικό χτύπημα στην πραγματική οικονομία.

Στο προηγούμενο lockdown η νέα γενικά κόκκινων δανείων στις τράπεζες εκτοξεύτηκε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια νέα καραντίνα θα προκαλέσει γενικευμένη στάση πληρωμών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και από το πάγωμα των διαδικασιών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι χώρες του Βορρά, Φινλανδία και Ολλανδία μαζί με την Ουγγαρία και Πολωνία για μια ακόμα φορά μπλοκάρουν το Ταμείο.

Την ίδια ώρα ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη, απαιτούν να σταματήσει η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και να περιοριστεί η ρευστότητα στις τράπεζες.

Στην ουσία με πρόσχημα τον κορωνοϊό προετοιμάζουν τις χώρες του Νότου για νέα μνημόνια.

Στο Μαξίμου επιχειρούν να ισορροπήσουν την κατάσταση προκρίνοντας σε πρώτη φάση αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία βέβαια δεν αποδίδουν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επιστημόνων, κάποιοι από τους οποίους προτείνουν ακραίες λύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, το κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ και υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους χώρους.

«Πηγαίνουμε -προβλέψιμα- ανησυχητικά», δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης καθώς σταθεροποιούνται τα καθημερινά νέα κρούσματα σε πάνω από 300 σε μέσο όρο. «Από τη στιγμή που θα μπούμε σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες κι εμείς θα είμαστε πιο πολλοί στους χώρους με χειρότερο αερισμό, αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση», τόνισε ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα ξεπερνά καθημερινά τα 400 και τον Δεκέμβριο τα 700. Θέτοντας τα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν ανέφερε: «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω». Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό, είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)»

ΠΗΓΗ: kontranews