Έως 40% κάτω ο τζίρος στην εστίαση

Κλειστό ένα στα τρία εστιατόρια μετά το lockdown – Μεγάλες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου

Ζοφερό εμφανίζεται το σκηνικό στον κλάδο της εστίασης -προδιαγράφοντας ανάλογες τάσεις και σε εκείνον του τουρισμού, με τον οποίον εν πολλοίς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία- μετά το lockdown που επέβαλαν οι αρχές. Στις επώδυνες επιπτώσεις που προκάλεσε στον χώρο το «πάγωμα» της λειτουργίας της αγοράς αναφέρθηκαν οι συμμετασχόντες σε ειδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο του Delphi Forum.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που παρέθεσε στη συζήτηση ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, ένα ποσοστό γύρω στο 30% με 35% των μικρών επιχειρήσεων εστίασης (εκείνες δηλαδή που αποτελούν και τον κύριο όγκο της αγοράς) δεν έχει επαναλειτουργήσει, ενώ ποσοστό 20% αυτών επαναλειτούργησαν με την προοπτική να μειώσουν τις απώλειες, προκειμένου να βάλουν οριστικό λουκέτο σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τον Δ. Σκαρμούτσο και με βάση τις πρώτες ενδείξεις στο διάστημα των 2,5 εβδομάδων κατά το οποίο επαναλειτουργεί η εστίαση, η πτώση τζίρου αγγίζει το 40%.

Την απογοητευτική εικόνα του κλάδου δείχνουν και πολλά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, όπως είναι το κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων εστίασης ,το οποίο παραμένει σταθερό όταν στο τελευταίο διάστημα καταγράφονται ανατιμήσεις των τιμών πρώτων υλών, εξαιτίας των ελλείψεων και των ανατροπών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Π. Παλαιολόγος: Συμπληγάδες διέρχονται οι εποχικές επιχειρήσεις

Για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου, για τον οποίο η εστίαση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, έκανε λόγο ο Παύλος Παλαιολόγος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hotel Brain. Αναφέρθηκε στις συμπληγάδες που διέρχονται οι εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεν σταθερό κόστος αδράνειας και συνάμα μηδενικό τζίρο και κεφάλαιο κίνησης και πρόσθεσε πως η χρονιά δεν θα είναι εύκολη ούτε για τα all inclusive ξενοδοχεία ούτε για τις μικρές μονάδες.

Όπως είπε, η ξενοδοχειακή αγορά ετοιμάζεται να λειτουργήσει και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να παρατηρήσει ότι «το αίσθημα ασφάλειας θα είναι ψηλά στη λίστα των πελατών». Πρόσθεσε επίσης πως τα πρώτα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν είναι τα οδικώς προσβάσιμα.

Στο πλαίσιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων HORECA, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Future Loading που σχεδιάζει η Cοca Cοla σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Σύμφωνα με τη Λίλιαν Νεκταρίου, γενική διευθύντρια της Coca Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, πρόκειται για πρωτοβουλία που αφορά στην παροχή γνώσεων και εκπαίδευσης καταρχάς σε θέματα υγειονομικής ανταπόκρισης των μικρών επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και σε θέματα ψηφιακής προσαρμογής και κυκλικής οικονομίας.

Αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και αποτελεί μια πλατφόρμα στην οποία μπορούν να ενταχθούν και άλλες προμηθεύτριες επιχειρήσεις του κλάδου, ΜΚΟ, αλλά και σχετικοί φορείς.

Πηγή:avgi.gr