Κορωνοϊός: Τα μέτρα ανάλογα με τα χρώματα στον επιδημιολογικό χάρτη Χαρδαλιά

Στις αλλαγές που φέρνει η εισήγηση των ειδικών, η χώρα να μοιραστεί σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πλέον, κάθε ζώνη θα έχει το δικό της χρώμα και τα δικά της μέτρα

Oι πράσινες περιοχές, με τα ελάχιστα κρούσματα, θα έχουν ως σήμανση «απλή ετοιμότητα». Για την εστίαση τα μέτρα θα είναι 6 άτομα στο τραπέζι, ενώ θα κλείνουν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Στις κίτρινες περιοχές ανεβαίνει ο συναγερμός καθώς μπαίνουν σε «επιτήρηση». 6 άτομα κι εδώ στο τραπέζι, αλλά τα καταστήματα θα κλείνουν νωρίτερα, στις 12.30 π.μ.

Οι πορτοκαλί περιοχές θα χαρακτηρίζονται ως «αυξημένης επιτήρησης». Η εισήγηση είναι για 4 άτομα στα τραπέζια, με τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν κλειστά μεταξύ 12.00 πμ και 5 πμ, με την Αττική να είναι σε αυτήν την κατηγορία, με τα σημερινά δεδομένα.

Στο κόκκινο ο χαρακτηρισμός είναι «αυξημένος κίνδυνος» και κλείνουν όλα, καθώς επιβάλλεται αυτομάτως lockdown.

Aνάλογα με το χρώμα κάθε περιοχής θα εκδίδεται και η οδηγία για τις μάσκες, για τις πληρότητες στα θέατρα και άλλα μέτρα.

Το κριτήριο για την κατηγορία κάθε πόλης θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των νοσοκομείων. Μια πόλη που δεν έχει νοσοκομείο μπορεί να «κοκκινίσει» πιο γρήγορα από την Αθήνα που έχει πολλά.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

ΠΗΓΗ: CNN GREECE