Πελοπόννησος: Μειώθηκαν ΦΠΑ και διεθνείς τιμές κρέατος αλλά το σουβλάκι έμεινε στα ύψη

Η περσινή αύξηση ήρθε για να μείνει…

Μπορεί να έπεσε το ΦΠΑ από το 24% στο 13%, μπορεί να έπεσε και η τιμή του Ολλανδικού χοιρινού από 1,39 ευρώ στο 1,04 ευρώ το κιλό, αλλά η τιμή στο σουβλάκι έμεινε στα ύψη.

Λίγο κάτω από τα τρία ευρώ θα βρεις το πιο συνηθισμένο ελληνικό φαγητό, μετά την περσινή αύξηση, με την επίκληση της αύξησης της διεθνούς τιμής του χοιρινού και του υψηλού ΦΠΑ. το σουβλάκι. Και οι δυο αυτοί παράγοντες δεν υπάρχουν πλέον, αλλά αυτό δεν φαίνεται να σπρώχνει τις τιμές προς τα κάτω. Αντίθετα ανεβάζει το περιθώριο κέρδους των ψησταριών προς τα πάνω..

Τα περισσότερα ψητοπωλεία αγοράζουν έτοιμο κατεψυγμένο γύρο από χοιρινό εισαγωγής, έτσι η αύξηση των διεθνών τιμών ανέβασε και την τιμή στο σουβλάκι. Από τα 2,40 ευρώ τον περσινό Απρίλιο, η τιμή του «σκαρφάλωσε» ακόμη και στα 2,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2019, η τιμή του ολλανδικού χοιρινού ήταν 1,39 ευρώ το κιλό και πλέον έχει πέσει στο 1,04 ευρώ, όμως η τιμή στο σουβλάκι παραμένει στα ύψη.

Πώς δικαιολογεί το γεγονός αυτό ο πρόεδρος ψητοπωλών Αθήνας: Mιλώντας στην κάμερα του Open ανέφερε ότι οι τιμές ήταν σταθερές για 9 χρόνια. «Λογικό είναι να προσπαθήσεις να πάρεις ένα μικρό κέρδος για να επιζήσεις», σημειώνει. Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας παραγωγής γύρου, Νικόλαος Λουστός, τονίζει ότι τα έξοδα των ψητοπωλών λόγω Covid -19 είναι αυξημένα.

Όπως και να έχει η τιμή στο σουβλάκι και στην Πελοπόννησο παραμένει αμετάβλητη, παρότι υπήρχαν περιθώρια για μειώσεις. Φυσικά γεγονός είναι ότι ο τζίρος στην εστίαση μειώθηκε λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, αν και τα σουβλατζίδικα λόγω του delivery, κράτησαν ένα σημαντικό μέρος της πελατείας τους. Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν ως προς τις τιμές μετά το πέρας της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: anagnostis