Στα ήσυχα δρομάκια η νυχτερινή διασκέδαση

Πολυπληθή πάρτι σε βεράντες, εφηβικές παρέες που «αράζουν» στις εισόδους των πολυκατοικιών, νεανικές έξοδοι που συνεχίζονται μέχρι πρωίας κάτω από νεραντζιές και πάνω σε παρκαρισμένα αμάξια· αυτή είναι η νέα «κανονικότητα» στην κοινωνική ζωή εν μέσω πανδημίας.

«Απαξ και επιστρέψαμε από τις διακοπές, ακούω από παντού μουσικές και φωνές». Η 40χρονη Αναστασία, κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, αναρωτιόταν, αφελώς, τι είχε αλλάξει. «Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα γιόρταζε η Σοφία από την απέναντι πολυκατοικία, μετά θυμήθηκα ότι στον από κάτω όροφο ο γιος τους πέρασε στην Ιατρική», θυμάται μερικά από τα πιο εμβληματικά γλέντια του Σεπτεμβρίου. «Αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν χρειαζόταν καμία αφορμή για να διοργανωθεί πάρτι, οι γείτονές μου, ψυχολογικά κουρασμένοι από την αβεβαιότητα της πανδημίας και την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων, δεν έχαναν ευκαιρία για χαλάρωση μετά μουσικής και ποτού». Προς το τέλος όμως του μήνα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα που ήρθαν να βάλουν φρένο στους εορτασμούς και τους… ασπασμούς. «Οταν αποφασίστηκε να κλείνουν νωρίς τα περίπτερα, αρχίσαμε εμείς να χάνουμε τον ύπνο μας» σχολιάζει, «τώρα ο μικρός μας δρόμος έχει μετατραπεί σε νεανικό στέκι».

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, η Αναστασία έχει κυριολεκτικά «μάθει» τα μυστικά όλου του κόσμου, καθώς ουκ ολίγοι κάνουν μεγαλοφώνως εκμυστηρεύσεις στους φίλους τους τις πρώτες πρωινές ώρες ή απλώς σχολιάζουν την καθημερινότητα του σχολείου. «Κάποτε είναι παρέες που μόλις κλείσει το μαγαζί που διασκέδαζαν έρχονται πεζή και εγκαθίστανται μιλώντας και γελώντας κάτω από το μπαλκόνι μας, στηρίζοντας μάλιστα το κορμί τους στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα» περιγράφει η ίδια, «άλλοτε δύο τρία αμάξια φίλων σταματούν περιμετρικά, με ανοιγμένα φώτα και κατεβασμένα παράθυρα, ώστε να μιλούν μεταξύ τους, ενώ έχουν τη μουσική στο τέρμα». Ορισμένες φορές, η πρόθεση είναι να γυρίσουν κάποιον από την παρέα στο σπίτι του, καθ’ οδόν όμως αλλάζουν γνώμη. «Η αίσθηση όσων τους ακούμε είναι ότι ταυτόχρονα καταναλώνουν αλκοόλ, δεν είναι δα και δύσκολο να το έχουν προμηθευτεί  έγκαιρα».

Τα εν λόγω περιστατικά αιφνιδιάζουν τους περιοίκους, που μένοντας σε οικιστικές περιοχές δεν είναι εξοικειωμένοι στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. «Το επόμενο πρωινό συνάντησα τυχαία κάποιους ηλικιωμένους που μου σχολίασαν τα έκτροπα της περασμένης νύχτας, όμως στο τέλος τα δικαιολόγησαν… με τη γνωστή επωδό “παιδιά είναι”», επισημαίνει η Αναστασία, που έχει αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα να καλέσει την επόμενη φορά την αστυνομία, καθώς δεν διαταράσσουν μόνο την κοινή ησυχία αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. «Οι αναστολές μου αφορούν αποκλειστικά τους εφήβους που μαζεύονται στις εισόδους των πολυκατοικιών και στα ανοιχτά πάρκινγκ τις καθημερινές, μόλις σουρουπώσει», σημειώνει. «Οι Αρχές ανησυχούν για τις πλατείες, δεν έχουν όμως αντιληφθεί τι συμβαίνει τις νύχτες, ακόμα και στα πιο ήσυχα δρομάκια».

Πηγή: Η Καθημερινή