Βιβλίο: Γεύσεις Ελλάδας

Από Αγάπη για την Ελλάδα… θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του βιβλίου Γεύσεις Ελλάδας, Συνταγές & Αναμνήσεις καθώς για την δημιουργία του, γνωστές προσωπικότητες που ζουν στην Αμερική, μοιράστηκαν τις αγαπημένες τους συνταγές, αναμνήσεις… καθώς και το τι σημαίνει για εκείνους ο ιδιαίτερος δεσμός που έχει ο καθένας τους με την Ελλάδα και όλα αυτά… για έναν διττά καλό σκοπό!

Πιο συγκεκριμένα το βιβλίο αποτελεί μία προσπάθεια της Tatiana Blatnik η οποία βλέπει την ελληνική κουζίνα ως «απλή αλλά ποτέ απλοϊκή, ανεπιτήδευτη αλλά ταυτόχρονα δελεαστική, αυθεντική αλλά πάντα εξελισσόμενη», και της Νεοϋρκέζας Dianna Farr Louis να υποστηρίξουν την ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε.

Η οργάνωση αυτή βοηθά κάθε πρόσωπο ή οικογένεια που βρίσκεται σε ανάγκη, ενθαρρύνοντας την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια ή τους φούρνους να τους παρέχουν γεύματα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γεύματα ή προϊόντα που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμειναν αδιάθετα. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται για αυτό τον σκοπό.

Τα γεύματα αυτά προέρχονται από ένα μοντέλο εξοικονόμησης φαγητού που φέρνει σε επαφή δωρητές φαγητού με την κοντινότερη σε αυτούς φιλανθρωπική οργάνωση. Πολύ συχνά τα γεύματα αυτά προέρχονται από πλεονάζον ή περισσευούμενο φαγητό εστιατορίων ή λαχανικά και φρούτα από μανάβικα τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια καθώς δε θα ήταν δυνατό να καταναλωθούν την επόμενη ημέρα.

 

Η Arianna Huffington μοιράζεται την συνταγή για μελομακάρονα της μητέρας της, η οποία μαγείρευε όλη την ώρα και πίστευε ότι αν κάποιος δεν τρώει κάθε 20 λεπτά.. θα πάθει κάτι!

Ο Dan & Dean την αγάπη τους για την Μύκονο αλλά και μια συνταγή για φωλιές από κανταίφι με παγωτό και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Ενώ η Diane Kochilas πέρα από συνταγές αποκαλύπτει «Η Ελλάδα, η φύση της, η ενέργειά της: δεν ξέρω τι ακριβώς, αλλά έχει κάτι αγνό που μας συνδέει με τη ζωή, αντί να μας προστατεύει από αυτή, το οποίο συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεγάλωσα. Υπάρχει ένα βάθος, μία αυθεντικότητα, η οποία είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Diane Von Vursterberg μοιράζεται τη συνταγή της για χταπόδι στη σχάρα αλλά και την εμπειρία της σύμφωνα με την οποία όταν βρίσκεται στην Ελλάδα .. νιώθει την παρουσία του Θεού.

Ανακαλύψτε τις συνταγές, την αγάπη και τις αναμνήσεις για την Ελλάδα πολλών ακόμη ανθρώπων, μαγειρέψτε και σερβίρετε τα πιάτα που θα δημιουργήσετε με τρόπο ελληνικό, σε ένα τραπέζι όπου βρίσκεται η οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με συζητήσεις και γέλια, απλά, ουσιαστικά και αληθινά.

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ από τις εκδόσεις Μίλητος. 

 

Κείμενο: Μαρίνα Αθηναίου