«Βουτιά» καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ τα ελληνικά νοικοκυριά. Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και του νοικοκυριού τους, εξέλιξη που αποτυπώνεται στον δείκτη εμπιστοσύνης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και  διαμορφώθηκε στις -41,0 (από -34,7) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από ένα χρόνο πριν. Η σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ιδίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων, και ευρύτερα το διαφαινόμενο παγκοσμίως δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θεωρείται πως αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η νέα υποχώρηση φέρνει ξανά τους Ελληνες καταναλωτές ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα στην 1η θέση, με τη Βουλγαρία και την Κύπρο να ακολουθούν.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει τον Σεπτέμβριο μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, λόγω διάψευσης προσδοκιών σε όλους τους τομείς πλην λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες, έναντι 90,8 μονάδων τον Ιούλιο και ίδιου επιπέδου τον Αύγουστο (90,7 μονάδες).

Ευρύτερα, τις προσδοκίες επηρεάζουν οι ισχυρές ενδείξεις μιας δεύτερης φάσης της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για τον χρόνο λήξης της κρίσης, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Εκτιμά επίσης πως οι σχετικές εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και όποιες παρεμβάσεις πολιτικής υπάρξουν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την υποστήριξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, θα επηρεάσουν καθοριστικά το οικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, πάντως, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη συνεχίζει την ανοδική πορεία του μετά την κατάρρευση του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,7 μονάδες, στις 91,1 μονάδες, ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση στην Ε.Ε., κατά 8,4 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 90,2 μονάδες.

 

Πηγή: Η Καθημερινή